Kötelező az SCC az alvállalkozóknak is a MOL-ban!

FIGYELEM! FONTOS!

Kötelező az SCC cégtanúsítás az alvállalkozóknak is a MOL-ban!

SCC logo

A MOL 2017. január 5.-én küldött “MOL munkavédelmi témájú tájékoztatás” tárgyú levelében leírta:

"... Továbbá szeretném Önöket emlékeztetni, hogy a valamennyi szerződéses partnerünknek, azok alvállalkozóinak és munkavállalóinak, akik magas EBK kockázatú munkát kívánnak végezni valamely MOL csoport magyarországi tagvállalatnál, legkésőbb 2017. január 1-ig meg kellett szerezniük az SCC/VCA minősítést. A “magas EBK kockázatú munka” olyan munkavégzést jelent, mely során EBK kritikus tevékenységet (pl.: beszállással vagy tűzveszéllyel járó munka, kritikus gépi emelés, stb.) végeznek veszélyes munkaterületen. 2017. január 1. után már csak érvényes SCC/VCA minősítés birtokában lehet magas kockázatú munkát végezni, ilyenre az üzemeltetőtől munkaengedélyt kérni, kapni! Erről bővebb információ a https://mol.hu/hu/molrol/beszallitoi-kozpont#scc-tanusitas linken érhető el. ..."

Ezzel kapcsolatosan segítségünkkel egyik partnerünk konkrét kérdést intézett a MOL EBK szervezet illetékeseihez.

"... Az SCC-Regelwerk Version 2011 Dokumentum 003 - 11.1 (Alvállalkozók alkalmazásának feltétele) pontja alapján az alvállalkozóknak működőképes EBK rendszerrel kell rendelkezniük. Ennek ellenőrzése és Fővállalkozó általi tanúsítása a 10.1 számú kitöltött ellenőrző lista alapján történik. ...
... Értelmezésünk szerint a fentiek alapján az alvállalkozónak nem kell rendelkeznie külső tanúsító cég általi SCC/VCA minősítéssel.
Kérdésünk, hogy a fenti eljárást a MOL elfogadja vagy ebben a pontban szigorította az előírásokat. ..."

A MOL EBK szakértője a következő választ adta:

"... Kurucz Csaba Úr megbízásából az Ön kérdésére válaszolva a 2017. január 5-én kiküldött levelünknek megfelelően, amennyiben az alvállalkozó is végez magas EBK kockázatú munkát, akkor annak az adott vállalatnak is szükséges az SCC tanúsítás. Kivételt képeznek, képezhetnek olyan vállalkozások, amelyek 5 fő alatti létszámmal működnek, mivel ilyen kis létszámú cég tanúsítás nem lehetséges. Ez esetben a személyi tanúsításokat szükséges beszerzni. Amennyiben az Önök alvállalkozója nem végez magas EBK kockázatú munkát, akkor természetesen számára nem szükséges az SCC tanúsítás megszerzése (Önök ettől függetlenül végezhetnek magas EBK kockázatú tevékenységet a meglévő SCC tanúsításukkal).
Kérdésére tényszerűen válaszolva, a MOL e tekintetben szigorította az elvárásokat.
Ajánlom tovább figyelmébe az alábbi linken található hasznos anyagokat SCC-vel és egyéb témákkal kapcsolatosan: https://mol.hu/hu/molrol/beszallitoi-kozpont ..."

Ez a kijelentés tovább nehezíti a MOL-ban történő munkavégzést. Mi gyorsan és hatékonyan tudunk segíteni megoldani ezt a problémát.
Amennyiben többet szeretne megtudni, lépjen velünk kapcsolatba!